Kuchen, Gebaeck, Pralinen

Einfache Orangen-Muffins (ohne Ei, mit Tofu)



Für 12

  • 1 gross. Orange; Saft und Schale
  • 30 g Tofu
  • 3/4 Tas. Zucker; weniger geht auch
  • 3 El. Oel
  • 1/2 Tas. Wasser; kann durch Orangen- saft ersetzt werden
  • 2 Tas. Mehl
  • 1 Tl. Backpulver
  • 1 Tl. Cream of tartar (*)
  • 1/4 Tl. Salz


  • Karen: "I've tried an eggless blueberry muffin just the other day, and it turned out better than I expected. I wanted the muffins to be Very moist, sweet, and rather dense. " [siehe Heidelbeere-Muffins] " These " [d.h. die Orangen-Muffins] " came out nicely also, but a little lighter in texture."

    Ofen auf 180 GradC vorheizen, Muffins-Formen ausbuttern.

    Orangenschale fein abreiben, Saft ausdruecken.

    Tofu mit dem Zucker gut verkneten (oder im Mixer mischen). Orangenschale, Orangensaft, Oel und Wasser einruehren.

    Mehl, Backpulver , Cream of tartar und Salz miteinander vermischen, mit der Tofu-Orange-Oel-Wasser-Mischung verruehren.

    Muffins-Formen fuellen (2/3 voll) und ca. 15 Minuten backen (bis die Muffins leicht braun werden, bzw. mit Holznadel pruefen: diese muss nach dem Einstechen sauber herauskommen).

    Karen's Bemerkungen: "I always use tofu as an egg-replacer in baked goods, with excellent results. It may only be luck, or coincidence, so if you don't have a piece of tofu handy, try omitting it.

    These muffins are pretty sweet, so you may want to decrease the amount of sugar used. The sugar does seem to act as a humectant though, so the muffins will stay a little moister in storage if you use more sugar".

    (*) Laut Woerterbuch: "Cream of tartar": gereinigter Weinstein, doppelweinsteinsaures Kali.

    From the kitchen of Karen Mintzias@1:102/125, 17.04.94

    Gepostet von Rene Gagnaux @ 2:246/1401.58 am 19.04.94

    Erfasser:

    Stichworte: Backen, Kuchen, Muffin, Orange, Tofu, P12

    Stichworte

    Gebaeck, Kuchen, Pralinen

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